follow us on

This Townhouse Shows Us How To Pull Off A Limited Space With Style

This townhouse in Makati City is located in a village filled with other townhouses and apartment complexes, but is distinguished by its modern industrial design. The space has three floors, each having about 100 sq.m. in area.

 

READ: You Have To See The Amazing Transformation Of This Townhouse—From Dark And Gloomy To Bright And Airy

 

 

READ: EXCLUSIVE: Nicole Asensio's Townhouse Went From Cabin Style To Modern Luxe—See The Transformation Here!

 

The foyer is located on the first floor, along with the driver’s quarters and laundry area. The space also has provisions for four cars, a generous feature for townhouses.

On the second floor, one finds the dining room, kitchen and breakfast table, living room, and a balcony. The third floor contains all three bedrooms of the townhouse. There’s a master bedroom, a room for the kids, and a guest room.

The staircase used to traverse the townhouse is separated in its own landing. Access to each of the floors are through glass sliding doors, effectively giving each of the three spaces in the townhouse its own foyer.

 

Modern Japanese

The designer, Mark Ang of MOA Designs + Associates, envisioned the space to be Modern Japanese in design, but eventually decided to tweak the concept. “Initially, I wanted to integrate Japanese elements in the design, but later on, I found that it was becoming too “cold,” too “cementy.”

 

READ: EXCLUSIVE: At Home With Jessy Mendiola—A Look Inside Her Resort-Inspired Home

 

 

Ang is referring to the exterior and interior architecture of the townhouse. Ridged cement motifs are prevalent throughout the exterior architecture of the property, and concrete walls and dividers accentuate the industrial moderne flavor of the interiors.

 

 

Another Modern Japanese design feature apparent in the space is the efficient use of limited space. The Japanese are known for their orderliness, and that design feature is readily apparent in the townhouse.

 

 

On the second floor living space, one sees the efficient use of space and design. The first thing that welcomes you when coming up the flight of stairs from the first floor is the thoroughly modern kitchen. To break the much apparent Japanese modernism, the design team added wooden elements to the design aesthetic.

The cupboards and cabinets are all of wood design, and so are the stools in the breakfast table. The slab counter attached to the kitchen top is particularly innovative and aesthetically pleasing.

 

 

READ: EXCLUSIVE: Inside The Pampanga Atelier Of Mak Tumang, The Designer Of Catriona Gray's Iconic Gowns!

 

A concrete slab placed between the kitchen counter divides the kitchen space from the rest of the living room. The cement block also serves to hold up the beautiful wooden slab counter, which can accommodate up to four persons.

The counter is sourced from DAaZ Philippines, along with other furniture pieces in the townhouse. The wooden table is untreated, and one can see all the intricate wood grain of the tree. The table is similar to furniture pieces we saw in Rizal, created by woodworking master Jesse Eustaquio.

 

Industrial theme

From the kitchen and breakfast area, we proceeded to the formal dining area, with its industrial-themed chandelier and wooden table. The tables and furniture are mostly from DAaz, but the console table that forms the centerpiece of the dining space is from Philux.

The console table is a delightful break to the light wooden, cement-themed interior aesthetic. The Philux piece has a dark wood design, with flairs of Filipiniana-esque accents. Above the table is a large mirror, placed to create an illusion of a larger space. The glass is framed in wood as well.

 

READ: EXCLUSIVE: A Tour Of Maggie Wilson-Consunji's Tropical-Themed Home That Reflects Her Sunny Disposition

 

 

Dividing the dining area from the living room are vertical wooden trellis, a feature that, according to Ang, serves a double purpose. “You would think that 100 sq.m. is a big space, but when you put in the kitchen, dining room, and living room in one floor, it becomes crowded. So what we did was create an open space where nothing is completely walled off. But we still wanted a bit of segregation. So we created the wooden dividers that partially close off the space, without completely closing it off.”

The living room is a comfy space. A gray sofa dominates the area, while a black, white, and gray textured carpet gives a good contrast to the space. A yellow-themed painting by noted Filipino artist Poch Naval breaks the monochromatic prevalence of the room.

 

READ: EXCLUSIVE: Inside "Bohemian Princess" Joey Mead-King's Eclectic Hideaway

 

 

A balcony is also part of the second floor, providing an airy openness to the ambiance of the space. A door leading to a second kitchen is hidden in the dining room area. The space houses the oven and other household paraphernalia.

 

Pièce de résistance

The third floor is dedicated for the living quarters of the residents, first the guest room after entering through the staircase landing, then the kids’ room, and the master bedroom.

The kiddie room is simple in design, highlighted by shelving from Philux. The brown and monochromatic colors of the room is playfully broken by multicolored toys and dolls for the young ones.

 

READ: EXCLUSIVE: Inside The Stylish Apartment Of Stephanie Kienle-Gonzalez Inspired By Their "Travels, Stories, And Lifestyle"

 

 

The master bedroom is the absolute pièce de résistance of the entire townhouse. The prodigiously sized bedroom consists of a study and the bedroom itself. The same vertical wooden trellis from downstairs reappears in the space again, dividing the bedroom from the study.

Hues of gray, white and brown are used to great effect in the room, giving the space a light, open, and welcoming ambiance. The green chair in the study creates a tasteful break of color in the space, while a gray-themed Poch Naval artwork forms the centerpiece of the bedroom.

 

*This article was originally published in Metro Home & Entertaining magazine

 

Photographs by Paul Del Rosario